Jag såg 300 för någon dag sen…  

Det är en film där ett dussintal biffiga män tassar omkring i skinnfillingar. Spartas kung frågar några korrupta och vårtiga munkar om de får kriga. Svar: ”Nej”. Hepp, men det skiter väl kungen i så han går hem och ligger men frugan, dagen efter kilar han iväg men sina kalsongklädda kompisar till en kust där de krigar mot en massa perser. Efter ett eller två slag stöter han på Xerxes, den mäktige persiske härskaren. Han ser till min förvåning ut som en riktig praktbög, efter mötet som består av en liten dialog slåss spartanerna mot fler perser. 

Hemma i Sparta vill drottningen att de ska skicka hjälp till sin man och hans armé bestående av 300 pers (kanske några färre nu efter slagen). En snubbe med ganska stort inflytande erbjuder sig att se till att hjälp skickas men det är inte gratis. Drottningen erbjuder sina tjänster och så var det fixat, eller?, i mötet där det ska beslutas om förstärkningen ska skickas sviker dock snubben henne och klankar ner på henne. Hon drar niiiven, nej svärdet och dödar honom, skär tydligen igenom pungen… pengapungen och det ramlar ut mynt prydda med Xerxes huvud – Han är en förrädare!!!

Kort därefter (vid den där kustremsan) erbjuds Spartanerna nåd av Xerxes men ”riktiga män” (spartaner) ger aldrig upp så kungen och hans mannar dör i kommande slag. Innan dess har en av de kalsongprydda soldaterna blivit skadad och av kungen hemskickad för att berätta för drottningen att hennes man dör vilken sekund som helst. 

Det slutar men att denne skadade spartan återkommer för att göra slut på perserna en gång för alla och se till att de fallna landsmännen inte dog i onödan året innan. Då står han och talar till den armadan av soldater han har med sig och som publik tänker man ”okej, här kommer det! Nu är det dags för det sista stora slaget som i alla fall rundar av det hela någorlunda”. När man precis har släppt den tanken och gubben har snackat klart slutar filmen. 

suck… 

Annonser