Som hastigast svepte den nyheten förbi om att man genom sin mäklare kan få reda på allt om sin framtida granne. Allt från kreditupplysningar till familjesituation.
Hemskt? Jo kanske, men sanningen är att tiden vi lever i är en tid där allt kan luskas fram på ett eller annat sätt. Nu är det bara så att mäklare har förstått att den här informationen går att få tag på och då erbjuder de sina klienter att betala en slant för den. Det är inte mäklarna som gör någon slags research, all information finns tillgänglig hos ett antal olika verk och myndigheter. Om det finns efterfrågan finns det ett sätt och i det här fallet är sättet enkelt.

HmmAnledningen till att det här dyker upp nu är just för att ingen tidigare har sett något allmänt intresse i sådan här information. Mänskliga rättigheter hit och dit. Faktum är att även fast uppgifterna skulle hemligstämplas går det ändå för en beslutsam person att luska fram vad som helst, och den personen är troligvis inte heller bara ute efter att kolla upp sin framtida granne. Information sprids som löpeld i dagens samhället.

Här kommer jag osökt in på fildelning. Det är olagligt men å andra sidan debatteras det om att man inte kan kriminalisera en hel generation och mer därtill. Så ska det bli lagligt eller lösas på annat sätt? Ska informationen hemligstämplas och aktiviteten, som säkerligen kommer fortsätta, brottsförklaras?

Är det bara vi människor som än en gång måste tänka om?

Annonser